Dobro došli na naše stranice!
.

U majstorskim rukama Dragutina Peteka stara drvena bačva postaje unikatan namještaj izrađen na tradicionalan način. Sudoperi, ormari, šankovi, klupe, stolovi, garniture i stalci tek su dio asortimana bačvarije iz Đurmanca u kojoj se proizvode i nove bačve za vino, ocat i rakiju, drvene kace te barrique bačve, a popravljaju se i stare. Petekovi već treću generaciju njeguju bačvarsko umijeće, a iz radionice smještene u srcu Zagorja uskoro bi trebali početi izlaziti i kreveti i noćni ormarići od bačvi. “Još od teških početaka bačvarije utemeljene 1942. godine ostali smo vjerni tradiciji. Sve bačve, namještaj i ostale predmete od drva izrađujemo ručno - tehnika i obrada drva ostali su tradicionalni. Kao sirovina nam služe stare bačve koje otkupljujemo, ali i visokokvalitetan, pažljivo odabran hrast, akacija, dud, kesten i trešnja. S obradom krećemo tek kad je drvo suho i čisto, osušeno prirodnim putem kroz godinu dana, i bez kvrga i kvržica”, objašnjava Dragutin Petek dodajući kako namještaj i predmete izrađuju i prema dizajnu i ideji kupca.
Sve to bačvar iz Đurmanca proizvodi sam u svojoj obrtničkoj radionici, no sada mu je, veli, potreban i pomoćnik. Sam se snalazi za tržište pa proizvode prezentira po sajmovima diljem Hrvatske. Zahvaljujući preporukama za proizvode koji su već i nagrađivani, Petek kupaca ima i u inozemstvu.

Zanat koji izumire
“Do prije sedam godina bila je velika potražnja za bačvama, no zastala je pa sam počeo proizvoditi namještaj i ostale predmete. Kad stane s bačvama, ide namještaj. Nažalost, drvene hrastove bačve sve češće se po podrumima zamjenjuju bačvama od inoksa. U njima vino ili rakija ne mogu dozrijevati kao u hrastovoj bačvi, koja je uz to i ljepša”, kaže Petek, jedan od tek desetak bačvara u Hrvatskoj. Zanat koji je u izumiranju, veli naš sugovornik, uopće nije lak, zahtijeva mnogo ulaganja - rada, novca i vremena - uz sve težu naplatu od kupaca.

Bačvarski je zanat inače vrlo stručan i specijaliziran budući da proizvodnja drvene bačve prolazi kroz niz istančanih faza. Tradicijska proizvodnja i njene specifičnosti prenose se s naraštaja na naraštaj, a postupak i alati ne mijenjaju se stoljećima. Bačvar, među ostalim, mora poznavati anatomiju drveta te njegovo podrijetlo, pri čemu je bitno iz koje je regije, je li raslo na vlažnom ili suhom zemljištu te na kojoj nadmorskoj visini. Zahtjevnoj proizvodnji, koja na ovim prostorima datira još iz doba Ilira, prethodi pažljiv odabir drveta. Bačve se uobičajeno izrađuju od hrastovog drveta, a nekad su se, osim za sazrijevanje vina i rakije, koristile i za čuvanje drugih tekućina, preradu mlijeka, pranje rublja, kao podloge za skele, ali i kao namještaj, koji Petek danas vraća suvremenom čovjeku.

::. O nama .::
.
 
Pridružite se Bačvariji Petek i na FACEBOOKU!
Facebook
 
Broj posjeta